Genomförda aktiviteter

 Pubträff den 29 augusti

Årets första pubträff lockade 13 deltagare. Vi ser fram emot fler nästa gång som blir den 27 september. Tiden är som vanligt 16.00. Platsen är inte utsedd ännu.

Skånelaholms slott den 23 augusti

Det var nio tappra och VETgiriga pensionärer som besökte Skånelaholms slott en solig tisdag i augusti.

Visningen av slottet blev en historisk resa från Drottning Kristinas tid fram till 1993 då den sista hyresgästen lämnade slottet.

Anders Månsson, som bytte namn till Andreas Gylle, lät bygga slottet, troligen 1640-1647. Slottet fick flera moderniteter som att köket byggdes i bottenvåningen av slottet, (det var tydligen vanligt att köket låg i en egen byggnad på den tiden, att man installerade en mathiss från köket till matsalen. Kakelugnar var en annan modernitet. Förutom ett slottsmord finns det givetvis ett slottsspöke, som dessvärre inte ville visa sig under rundvandringen.

Slottet har haft få ägare, förutom Gylle, har slottet haft två ägare, Frans Jennings samt  Herbert Rettig som köpte slottet 1929. Herbert Rettig donerade 1962 slottet och alla samlingar till Vitterhetsakademien. Fram till 1993 bodde Ing-Marie Rettig kvar på slottet. Hon är den sista som bott på slottet.

Tyvärr var det fotograferingsförbud, så det blir inga bilder inifrån Slottet.

Efter visningen åkte vi till The Nut House som hade öppet denna dag bara för oss. Det hade Susanne Andersson utverkat. Tack för det! Där kunde vi inhandla kaffe, sallad och/eller jättegoda bakverk. Mysigt ställe som vi gärna rekommenderar. Se https://www.lisa.se/

Monas underbara trädgård den 21 juli

VET Östersund gjorde ett besök i Mona Jonssons underbara trädgård på Tallbacken i Hackås. Vi som var med: Mona Jonsson, Birgitta Pettersson, Margareta Magnusson och Eva Wiberg.

        

Guidad tur i Moa Martinssons torp
den 21 juni kl 13.00

Moas torp Johannesdal i Ösmo är en mycket besökt författarbostad. Hit flyttade Moa, eller Helga Maria som hon egentligen hette, vid 19 års ålder. Hon väntade då barn med sin förste make Karl Johansson, grundläggare. På sex år födde hon fem söner.

Moa kom att stanna resten av sitt liv på Johannesdal. Naturen, avskildheten och minnena, liksom de två yngsta sönernas gravar (de drunknade 7 april 1925) på kyrkogården i Sorunda, band henne för livet. Här skrev hon alla sina böcker. Johannesdal är också platsen för ett av Sveriges intressantaste författaräktenskap. Hösten 1928 luffade den unge poeten Harry Martinson hit. Under de elva åren i torpet och i dialog med Moa, fann han sitt lyriska språk. Under 1930-talet blev torpet en viktig mötesplats för tidens nya proletärförfattare och modernister.

Besök på Tivars den 7 juni

VET Östersund har varit på Norderöns gårdsmejeri Tivars på lunch.
Medlemmarna åkte färja från Isön till Norderön och  Storsjön låg nästan helt lugn under överfarten och solen strålade från en blå himmel.
Vid lunchen hade de en underbar vy över Storsjön mot fjällen som nästa är snöfria nu.

De som lunchade var Mona Jonsson. Margareta Magnusson, Birgitta Pettersson och Eva Wiberg.

SPA-besök på Frösö park/Östersund
den 27 maj

Medlemmarna i VET/Östersund valde helt rätt dag för seniorspa på Frösö park. Fredag den 27 maj var gråmulen med ett fint duggregn. Extra skönt att krypa ner i den varma poolen under bar himmel och efter det testa flera olika bastun.

Maud Persson, Birgitta Pettersson och Eva Wiberg  tillbringade fem timmar i denna underbara miljö.

Guidad visning i Stadshuset torsdagen den 19 maj

18 stycken VET:are fick se stadshuset inifrån. Blå hallen där den årliga Nobelbanketten äger rum, Gyllene salens 19 miljoner guldmosaiker samt besökte Rådssalen där stadens kommunfullmäktige sammanträder.

Bygget av Stadshuset påbörjades 1911 och invigningen ägde rum 12 år senare, på midsommarafton 1923 dvs på dagen 400 år efter Gustav Vasas intåg i Stockholm.

Fågelspaning på Frösön 16 maj

 

Medlemmar från VET Östersund samlades kl 7 på måndagsmorgonen den 16 maj för fågelspaning vid Ändsjön på Frösön.

Kaj Eriksson från Svenska naturskyddsföreningen var deras ”spaningsledare” och med hans professionella hjälp kunde de identifiera ett 20-25 tal olika fåglar.

Förutom alla fåglar såg vi också bävrarnas ”matbord” där dom fällt flera grova björkar och tagit av alla kvistarna som dom dragit med till sin hydda som byggmaterial och mat.
Deltog gjorde:
Birgitta Rhodin, Yvonne Eriksson, Mona Jonsson och Eva Wiberg

Tisdagen den 10 maj 16.00 var det en pubträff på Drottninghof grill och bar

Den här gången var det sju stycken som samlades och hade en trevlig kväll.
Det blev den sista pubträffen innan sommaren.

Vi återkommer med nya friska tag efter sommaren!

Den 21 april genomförde vi en vandring kring Bergianska.

Vi startade på parkeringen vid Plantagen (Bergianska) och promenerade mot Lilla Frescati, passerade söder om universitetsbyggnaderna och vidare förbi sjön Lappkärret och Lappis beach: Därefter gick vi efter stranden mot Ålkistan och sedan efter Brunnsviken till Bergianska trädgården. Totalt ca 5-6km.

För de som inte ville promenera så långt fanns möjligheten att endast gå runt i Bergianska trädgården och ta en fika vid Gamla orangeriet.

Den 19 april var det en pubträff
på Ölstugan 1892 Tullen på Sveavägen

Denna gång var det en mindre skara som träffades – 10 stycken.
Som vanligt en pratig och glad träff.

Avtackning av Margareta Magnusson
12 april

Idag har vi haft avtackning av vår eminenta kursledare i Qi gong, Margareta Magnusson. Vi startade upp i höstas och har träffats vid 16 tillfällen. Som mest har vi varit sex deltagare och alla vittnar om att balansen och rörligheten har utvecklats genom Qi gongen.

Tusen tack Margareta från oss deltagare!

Bowlingträff på Ballbreaker Kungsholmen
den 29 mars

Den här gången körde vi en repris på Ballbreakers trevliga upplägg. Bowling och lunch. Vi hade fyra banor och var 11 medlemmar som deltog
Efter spelet blev det lunch.

Föreningen hade årsmöte den 23 mars 15.00 på Vinnova och i Östersund samlades man i Tillväxtverkets lokaler

 

Vi startade med en liten fika kl 14.30. Efter det samlades vi för att genomföra vårt årsmöte. Östersund och två andra medlemmar fanns med på länk. I Stockholm deltog 29 medlemmar och i Östersund 4 medlemmar. Efter årsmötet talade förvaltningsdirektören på Vinnova,
Stockholmsträfffen avslutades med goda sallader, vin och glada miner. I Östersund gick medlemmarna ut på restaurang.

Grillträff i Östersund 16 mars

 

Fem medlemmar från VET Östersund träffades vid Semsåns utlopp i Storsjön för grill, fika, umgänge och för att ladda D-vitaminer från marssolen.  Det var Agneta som bjöd in till grilldagen och hon överraskade oss med hembakt kaka till kaffet.

Deltog gjorde: Agneta Johansson, Birgitta Pettersson, Maud Persson, Mona Jonsson  och  Eva Wiberg.

 

Pubträff på Ölstugan Tullen
den 14 mars klockan 16.00 

bakgrund.jpg

Vi var flera som hade en trevlig stund på Tullen Kungsholmen den 14 februari.
Vi enades om att träffas där en gång till på samma ställe.
Pubträff i repris med andra ord! Denna gång var vi 15 medlemmar som tog chansen att umgås, äta och dricka. Vi hade verkligen trevliga timmar tillsammans.

Digitalt föredrag om S:t Olavsleden – en medeltida pilgrimsled med ny framtid
9 mars kl 10.30 via Teams

 

Projektledare Putte Eby, Östersund berättar om både dåtid och nutid.

 

Med lika delar kunskaper om den historiska S:t Olof och om besöksnäringens svårigheter och glädjeämnen föreläste Putte Eby för oss VET-medlemmar i Östersund och via TEAMS om projektet S:t Olavsleden. Projektet som har stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden och därmed förvaltas av Tillväxtverket, arbetar med att utveckla besöksnäringen längs den historiska vandringsleden från Selånger via Östersund till Trondheim. Det var den vägen Olav Haraldsson gick för att återta sin kungakrona innan han år 1030 stupade i slaget vid Stiklestad och blev helgonförklarad. Genom tusen år har pilgrimer gått i hans fotspår, och ambitionen är att i vår tid öka den strömmen av vandrare.

– Ett mycket intressant föredrag, sa Eva Wiberg, som var på plats i Östersund.

Föredraget lockade 15 personer. 5 satt ute i landet, 5 på Tillväxtverket i Stockholm och 5 satt på Tillväxtverket i Östersund.

Pubträff på Ölstugan Tullen den 14 februari

Det var ett glatt gäng som samlades för årets första pubträff. Vi blev 13 stycken. Mycket prat och skratt och längtan efter att få ses igen.

VET besökte utställningen ”Nordens Paris” på nordiska muséet den 12 januari kl 11.00

I salongerna på NK:s Franska damskrädderi samlades den skandinaviska publiken för att se och måttbeställa säsongens nyheter efter förlagor från Parismodeskapare som Coco Chanel, Christian Dior och Yves Saint Laurent. Ateljéns chefer var kända för sin ojämförliga förmåga att anpassa Parismodet till förutsättningarna på våra breddgrader. Estetiken var stram och elegant.

Kundkretsen bestod av kungligheter, societeten, yrkeskvinnor och scenens stjärnor. Prinsessan Sibylla, drottning Louise, Astrid Sampe, Nanna Svartz, Greta Garbo och Zarah Leander var några som måttbeställde garderoben på Franska damskrädderiet.

När det begav sig anlände ateljéns kunder via en mytomspunnen guldhiss från parfymavdelningen på bottenvåningen, rakt upp till den sofistikerade pärlgrå modesalongen. En hänförd besökare beskrev lyriskt den exklusiva salongen som en “filial till det riktiga himmelriket”.

Julbord på restaurang
HOV, Jamtli i Östersund
den tredje advent den 12/12

Östersundsavdelningen njöt av HOVs fina läckerheter på julbordet.
Avdelningen i Östersund har tio medlemmar, åtta av dessa hade möjlighet att delta vid julbordet.

Årets jullunch avåts på Enskede värdshus onsdagen den 8 december

            

Vi  avslutade  året med en välsmakande jullunch på Enskede värdshus. Vid entrén blev vi “mötta” av glögg med tillbehör.

37 stycken glada VET:are samlades i ett “eget” rum och under prat och skratt lät sig njuta av julbordets alla läckerheter.

Ja, det var så trevligt att ingen hade tid att ta kort.

Digital föreläsning med Olle Vogel den 16 november 15.30

Vi fick höra om KK-stiftelsens verksamhet, speciellt om programmet Expertkompetens. Föreläsningen genomfördes via TEAMS. 

KK-stiftelsen stödjer forskning och utbildning som görs i samverkan med näringslivet, för att stärka Sveriges konkurrenskraft.

Verksamheten stöds genom projekt inom olika program för forskning, forskarutbildning och utbildning på avancerad nivå. Ett exempel på program är Expertkompetens, som stödjer utveckling av flexibla kurser för yrkesverksamma, och som uppmärksammats av bland annat EU. Övergripande gäller att varje enskilt projekt – inom forskning eller utbildning – också ska bidra till att bygga starka och integrerade forsknings- och utbildningsmiljöer.

Olle Vogel, som har arbetat med de här frågorna på KK- stiftelsen, kommer att presentera hur de bedrivs i samverkan med universitet och högskolor och företag.

Träff på Drottninghof den 8 november kl 16.30

Kanske inte en riktig pubträff – Drottninghof är ju en bar och restaurang. Trevligt ställe med god mat och dryck.

Vi var arton stycken som tog chansen att umgås med gamla arbetskamrater och samtidigt  få nya bekantskaper ur VET-gänget. Träffen var mycket uppskattad och det finns önskemål om att vi ska fortsätta med pubträffarna. Nästa blir efter nyår.

Guidad visning på ArkDes onsdagen den 27 oktober. 

Vi var 16 VET:are som såg utställningen Sigurd Lewerenz – Dödens och livets arkitekt.

Sigurd Lewerentz är en av de främsta arkitekterna i modern tid och en av de mest betydelsefulla konstnärerna i Sverige någonsin. I denna utställning presenteras hans extraordinära liv och arbete för första gången.

Sigurd Lewerentz (1885–1975) är en av arkitekturhistoriens mest hyllade och mytomspunna arkitekter. Som skapare av ikoniska verk som landskapet och Uppståndelsekapellet på Skogskyrkogården i Stockholm, Markuskyrkan i Björkhagen och S:t Petri kyrka i Klippan, är han för evigt inskriven i den modernistiska arkitekturhistorien.

Lewerentz kyrkor har fascinerat och inspirerat arkitekter över hela världen, i synnerhet de mäktiga tegelbyggena i Markuskyrkan i Björkhagen, Stockholm och S:t Petri kyrka i Klippan, Skåne.

Utställningen visar Lewerentz kreativa värld: design för butiker och kommersiell inredning, Skogskyrkogården, hans grafiska design och arkitektur för Stockholmsutställningen 1930. Lewerentz produktion var bred och innefattar arbetarbostäder, villor, möbler, tapeter, gravstenar, stadsplaner, fabriker, religiösa byggnader, reklam, moderna kontorsbyggnader, hotell och butiker.

VET:s första pubträff
– måndagen den 11 oktober

På puben Tiffanys träffades ett gäng glada VET:are för några timmars samvaro. Alla var överens, det här gör vi om! VET planerar att arrangera pubträffar en gång i månaden. Ställena kommer att variera men alla ska vara belägna i innerstaden och kunna nås med tunnelbana/buss.

Årets kolmila på Gålö tändes
onsdagen den 29 september

Några medlemmar var där och såg det hela. Idel lovord – ett fantastiskt arrangemang av hembygdsföreningen, trevligt, välorganiserat!

Vi besökte
MOPEDUM— Svenska nostalgimuséet
22 september

Vi var 16 stycken som hängde med på en nostagitripp i Nynäshamn!
Förutom en guidad tur så fick vi en härlig lunch.

I muséet hittade vi veteranmopeder och kunde känna igen prylar från förr. Vi kunde drömma oss tillbaka till -50-60 och 70-talet med ishockeyspel, Carmen Curlers och mellanöl. Museet var uppbyggd så att vi fick  göra en tidsresa från lanthandeln från 1952 via högertrafikomläggningen till proggaren och velour-pappan. Som en röd tråd genom muséet kunde vi följa mopedens utveckling 1952 – 1979, mopedens guldålder.

Trädgård på Tallbacken – den 15 september

Östersundsavdelningen besökte Mona Jonsson i hennes ”Trädgård på Tallbacken” i Hackås. En helt fantastiskt trädgård med mängder av blommor, träd och fjärilar. Fika och gott fikabröd intogs ute i trädgården. Mona har visningar varje sommar genom eventet  ”Öppen trädgård”.

  

Föreningen VET:s Östersundsavdelning hade sin första träff den 8 september

Avdelningen har 10 medlemmar. De träffades på golfrestaurangen på Frösön, en av de vackraste golfbanorna i landet med utsikt över Storsjön och Oviksfjällen. De som deltog var Birgitta Rhodin, Birgitta Pettersson, Mona Jonsson, Maud Persson, Margaretha Magnusson,  Yvonne Eriksson och Eva Wiberg.

 

Stadsvandring i Astrid Lindgrens Vasastan
Måndagen den 23 augusti

 

Stadsvandringen är ordnades av Astrid Lindgren-sällskapet.
Vi vandrade i de kvarter där Astrid Lindgren bodde under större delen av sitt liv. Vi gjorde många stopp och fick höra berättelser om personer, platser och händelser som påverkat Astrid Lindgrens liv och författarskap.
Vi som deltog var 13 stycken.

Digital föreläsning om Framtidsfullmakt
Tisdagen den 13 april klockan 10.00

Ta hand om dig själv – innan någon annan gör det!

En Framtidsfullmakt är ett nytt, personligt alternativ till god man och förvaltare. Genom detta juridiska dokument kan du själv välja vem eller vilka som ansvarar för dina personliga och ekonomiska intressen om du blir sjuk eller av annan anledning inte längre kan fatta egna beslut. En fullmakt för din framtid gäller däremot inte vid beslut som rör medicinsk vård eller tandvård

Föreläsare var Carola Erixon Gyllenmyr,  senior jurist på Familjens jurist.
Efter föreläsningen hade vi möjligheten att ställa frågor.

Föredraget hölls via TEAMS.

Digitalt årsmöte den 18 mars kl 15.00

Innan vårt årsmöte så  taladeTillväxtverkets GD Gunilla Nordlöf . Vi fick en genomgång av verkets nuvarande och kommande verksamhet.
Därefter så startade föreningens årsmöte.
Vi genomförde mötet genom att användaTEAMS.  Vi var 27 stycken som deltog i mötet.

Drömmar om Amerika
gratis digital stadsvandring
22 februari kl 15.00

Vi fick föja med på en  coronasäker stadsvandring i Stockholm. Vi satt hemma vid vår dator, padda eller mobil. Magnus Cedergren (tidigare Vinnova) guidade oss runt. Vi började i Gamla stan och fortsatte sen till nordligaste Götgatan.
Vi fick höra om visioner och drömmar, mardrömmar för andra; på 1600-, 1700– och 1800-talen.

Det blev en livesändning på Facebook, man behövde alltså vara med på Facebook för att kunna delta i vandringen. Vi var 17 stycken som följde med på vandringen.

År 2020

Guidad tur genom skulpturparken i Västertorp
Måndagen den 5 oktober

Vi var ett dussin VET:are som njöt av en varm fin höstdag och Västertorps många skulpturer.

Västertorp var något storartat och modernt när det byggdes. Under efterkrigstiden satte man människan i centrum och det fanns en öppenhet för konst och hur den skulle användas. Funkistidens strikta och rena ytor byttes mot önskan om att dekorera. När så byggmästaren Fritz H. Eriksson, en av samtidens stora i konstvärlden med mottot ”Konst för alla”, satte spaden i jorden började konstlivet att blomstra i Västertorp. En skulpturpark utan dess like växte fram. Konstnärer ville vara med och skapa det nya idealsamhället. Det byggdes ateljéer och många konstnärer flyttade hit.

I Västertorp finns idag 21 fristående skulpturer. De flesta skulpturerna är uppsatta under 1950-talet och är gjorda av svenska skulptörer. De avspeglar 1930- och 1940-talens strömningar i svensk skulptur, med en dragning åt modernism och åt vid denna tid yngre konstnärer. Skulpturparken är den största skulpturutställningen i Stockholm. Parken invigdes 1955 av Gustav den VI Adolf.

Vi startade vid torget utanför T-banehållplats Västertorp/Störtloppsvägen
och turen avslutades i närheten av den andra utgången Västertorp/Hägerstensåsen.

Utflykt till Tyresta by
Torsdag 17 september

          

Vi var åtta medlemmar som njöt av en solig men mycket blåsig dag i Tyresta nationalpark. Väl inne i skogen så var det jätteskönt. En underbar natur! Vi gick Bylsjöslingan där man bland annat passerar bäverdamm och deras risiga bon. Efteråt njöt vi av att bara sitta och fika och prata. En härlig dag som gav mersmak.

Tur till Nyckelviken i Nacka
Tisdagen den 25 augusti 2020 kl 13.30

Vi åkte dit i egna bilar.

Väl framme möttes vi av vacker natur. Efter en vandring i bland annat blomsterträdgården så hade vi en gemensam fika. Föreningen bjöd på kaffe, kaffebröd och smarriga kakor.

Det blev en varm och fin dag med kärt återseende av arbetskamrater. Vi var tolv stycken samt två hundar!

Årsmöte 2020

Mötet hölls den 5 mars hos Vinnova

Vi startade med en kopp kaffe/te och en liten kaka innan mötet.

Dagens program inleddes med att Göran Marklund, Vinnova  höll ett föredrag. Efter det så följde föreningens årsmöte som var välbesökt – cirka 40 deltagare.

Eftermiddagen/kvällen avslutades med att föreningen bjöd på sallad. Vin fanns att köpas till självkostnadspris. Det blev en trevlig samvaro med mycket skratt och prat.

Riddarhuset
Onsdagen den 12 februari  2020 kl 13.30

Riddarhuset, är ett palats uppfört 1641–1674 vid Riddarhustorget 10 i kvarteret Hercules Gamla stan i Stockholm, som ägs och förvaltas av Sveriges ridderskap och adel. De senare värnar ett historiskt arv av samtliga svenska adliga släkter under snart 400 års tid.

Efter visningen som tog cirka en timme fanns det möjlighet att tillsammans ta en fika på Schweizer Konditori på Västerlånggatan 9 i Gamla Stan, Stockholm.

Bowling med lunch på Ballbreaker
(Stadshagen)  den 28 januari 2020

Den 28 januari spelade vi bowling. Den här gången körde vi ett annorlunda upplägg. – bowling och lunch.
Vi startade med bowlingen kl 12.00 och spelade en timme på fem banor. Uppslutningen var strålande! 17 spelande och två i hejarklacken.
Efter spelet blev det lunch.  Vi deltagare njöt av god mat och dryck. Vi satt vid en långbord och hade mycket trevligt. Alla var eniga om – att det här måste vi göra om!

JULBORD 2019
tisdag 3 december

I år prövade vi nytt ställe. Vi åt årets julbord på Enskede Värdshus!
Där kunde vi njuta av hemkrydddat och ett traditionellt svenskt julbord i högsta klass. Maten var verkligen jättegod. Stämningen bland borden var hög och julträffen slog rekord i antal deltagare.

Vörtens vänner
torsdag 14 november 

Vörtens vänner är ett gäng killar som ägnar sig åt hembryggning av öl.
Magnus Thorstensson (tidigare NUTEK och Energimyndigheten) berättade om Vörtens vänners historia som startade 1992.
Vi fick också veta om de olika stegen när det gäller hembryggning och naturligtvis blir det smakprov!

 

Märta Måås-Fjetterström på Kungliga slottet
Guidad tur 21/10 kl 13.30

Det var en grupp på 30 stycken som hakade på denna inbjudan. Flera intressenter fanns, men tyvärr var 30 stycken deltagare i gruppen maxantalet.

“Se på mattorna – det är jag”
Utställningen titel är hennes egna ord. När hon ombads beskriva sitt konstnärskap sa hon: ”Se på mattorna – det är jag”. Det var mattorna som uttrycksfullt talade om vem hon var och berättade om hennes inspirationskällor, liv, karriär och förutsättningarna för kvinnligt företagande under första halvan av 1900-talet.
Kungafamiljen har sedan Märta Måås-Fjetterström startade sin verkstad 1919 regelbundet köpt ur hennes produktion. Hennes högklassiga verksamhet låg Kungens farfar och farfars far varmt om hjärtat och de beställde båda ett betydande antal mattor från Märta Måås-Fjetterströms verkstad. Mattorna har alltid funnits i de mest privata rummen på de kungliga slotten.
I år är det hundra år sedan hennes verksamhet startade. För första gången visas nu mattorna som finns i de kungliga samlingarna.

Märta Måås-Fjetterström växte upp i Vadstena och var dotter till kyrkoherden där. Hon studerade på Högre konstindustriella skolan i Stockholm. Båstad kom att bli Måås-Fjetterströms hem fram till hennes död 1941. Under hela sin levnadstid fick Måås-Fjetterström och hennes vävverkstad ta emot flera prestigefyllda uppdrag, men det definitiva kritikergenombrottet kom 1934 med en utställning på Liljevalchs konsthall.

Promenad Björkhagen—Hellasgården
den 23 september kl 11.00

Måndagen den 23 september tog vi en höstpromenad i strålande solmellan Björkhagen och Hellasgården. Vi samlades vid ingången till Björkhagens T-banestation kl 11:00 och gick på lättillgängliga vägar och stigar i en härlig natur. Sträckan var på ca 4-5 km.

Väl framme så samlades vi och tog en fika eller åt en lunch. Åter färdades vi med buss till Slussen.

En mycket lyckad dag med stort deltagande av både personer och hundar.

Guidad vandring runt i parken vid Waldemarsudde.
Torsdagen den 16 maj

Föreningen genomförde en guidad vandring i parken runt Waldemarsudde och de som var med fick höra historien om hur det var på 1800-talet.

Berättelsen handlade om segelfartygen, timmerexporten, brädgården, vraket,
mordet, den stora branden, grosshandlarens jordbruk respektive hans dagliga bad i Strömmen långt in i oktober.

Vandringen to cirka 2 timmar. Vår guide var Magnus Cedergren (för en del känd från NUTEK och Vinnova).

 

Konstvandring på nya Karolinska sjukhuset
– fredagen den 26 april

Konstverk Tip of an Iceberg,

Den konstnärliga gestaltningen på NKS, Solna är det hittills största enskilda konstprojekt för offentlig miljö i Sverige.

Konsten tillför en mänsklig, en humanistisk och estetisk dimension i en annars rätt klinisk miljö. Varje konstnärligt uppdrag har utlysts offentligt. En konstnärlig rådgivare valde ut intressanta förslag tillsammans med projektledare och personer från vården, bygget och arkitekterna.

Vi var runt dussinet VET:are som gick en rundvandring vår guide berättade om hur kulturförvaltningen arbetar med konsten, vad som krävs av konsten i vårdmiljöer och om de konstverk som vi kommer att få se under visningen.

Dagstur med Eckerölinjen
– onsdagen den 10 april

Ett tjugotal medlemmar åkte iväg på en tur med Eckerölinjen onsdagen den 10 april. Eckerös egen buss tog oss till och från Grisslehamn. Där började båtresan som tillhandahöll ett härligt smörgårdsbord. Hård nordlig vind gjorde det lite svårt att manövrera mellan buffén och bordet. Men inga sura miner för det, vi åt i gemytlig samvaro och fortsatte sedan i butiken för att kolla in godsaker. I baren underhöll en liten grupp som spelade bekant musik. Vi drack kaffe (och kanske en liten avec….).

Det var en kylig dag med kalla vindar och isfläckar på marken, men vi hade värmen inombords och deltagarna var mycket nöjda med resan.

Besök på Katarina brandstation och Brandkårsmuseet 27 mars 

Spännande och intressant besök som tog oss tillbaka till brandförsvarets “start” i Stockholm i slutet av 1800-talet. Visningen tog cirka två timmar och var mycket uppskattat. Vi avslutade med en gemensam fika i museets lokaler. Vi fick då tillfälle att höra lite mer om dagens läge för brandmännen och faror som hotar. Laddning av cykelbatterier är ett stort problem, bör inte ske inomhus. Dessutom utgör laddning av elbilar ett problem. Även där bör dessa inte laddas inomhus (t ex i ett garage).

Katarina brandstation ligger på Tjärhovsgatan 9–11 på Södermalm och är Storstockholms brandförsvars äldsta anläggning och världens äldsta i bruk varande brandstation. Stationen ligger i byggnaden Sifvertska kasernen från 1783 och invigdes den 1 juli 1876, då en av Stockholms två huvudstationer.

Föreningen Röde Hanen fick ett museum i samband med ombyggnad av Katarina brandstation under åren 1986-1990. Då friställdes ett tidigare stall, det så kallade Polisstallet, för ändamålet. Stallet byggdes i mitten av 1800 talet för de hästar, som den nybildade poliskåren förfogade över. Med tiden tog brandkåren över byggnaden, som användes till förråd. Museet invigdes 1993.

 

Årsmöte 2019, torsdag 7 mars
på Tillväxtverket 

 

Innan mötet bjöds på fika. Mötet  startade med att Gunilla Thorstensson, projektledare på Tillväxtverket kommer att berätta om Smart industri – vad, hur och varför. Efter det så startade själva årsmötet.

Mötet avslutades med att medlemmarna samlades för att äta en god sallad med smör/bröd och dryck.

Föredrag om artificiell intelligens
hos Stiftelsen för Strategisk Forskning
21 februari


Knackar den artificiella intelligensen snart på dörren? Vad kan man egentligen få ut av att stirra på en datamängd? De senaste åren har sett en återkomst i viss triumf för de vi tidigare skulle ha kallat för statistiker och användandet av olika statistiska metoder i en lång rad sammanhang: datorer som spelar schack och andra spel bättre än människor, betydligt större svårighet för vissa brottslingar att komma undan, beslutsstöd i medicinska sammanhang…, men även en återupptäckt förmåga till manipulation av människor som kan föra tanken till häxprocesser och andra mörka historiska minnen.

Många medlemmar var med och lyssnade till Olof Lindgrens föredrag som var mycket uppskattat.

Guidad tur på Nationalmuseum
tisdagen den 5 februari

Besöket lockade många medlemmar. Vi fick en guidad visning av byggnaden och de färgstarka lokalerna. Visningen tog en timme och gav mersmak att besöka museet igen.

 

Sopplunch i konserthuset
den 18 januari

Konserten började 12.15 och gav cirka 45 minuter musik.

Anna Stefànsson violin
Nadin Jurdzinski viola
Stefan Lindgren piano

Vi fick höra Bach 15 inventioner BWV 772-7856 för violin och viola. Arr Ferdinand David, Rebecca Clarke: Dumka: Duo Concertante och Bohuslav Martinu: Tre madrigaler för violin och viola.

Dagens soppa var rostad rotfruktssoppa som serverades med riven ost, bacon och rostad frömix.

Vi startade året med traditionsenlig bowling i Birkahallen.

Det var ett naggande litet glatt gäng som grep sig an ett antal serier.
Vinnare blev den äldste spelaren – Göran Friborg!
Efter spelet blev det fika och lunch på Ritorno under glada skratt och allvarliga stunder.

 

 

2018

2018 års jullunch

          

Ett av föreningens mest uppskattade arrangemang är den traditionella jullunchen. Den ägde rum tisdagen den 4 december i Lärarnas Hus på Stora Essingen.

Lunchen startade med glögg och tillbehör för att sedan fortsätta med ett traditionellt julbord. Detta bjöd på många rätter och smakade jättegott. Lokalen var trevligt smyckad.

Vinsterna i lotteriet detta år bestod av bubbel och choklad. Alla deltagare fick en lott och kunde sedan öka på sina vinstchanser genom att köpa ytterligare lotter. Agneta Florin vann champagne, Ulf Eklund prosecco och Björn Näsvall cava. Sista vinsten gick till Snickar-Lasse som vann godispåsen från Bönor och Blad.

 

William Morris – inte bara blommiga tapeter

För första gången i Sverige visas en utställning om den mångsidiga engelska designern William Morris, vars idéer om hantverk och kvalitet spreds över hela Europa vid sekelskiftet 1900. I utställningen presenteras hans liv och gärning genom konstverk, tapeter, tyger och möbler. Det är berättelsen om en framgångsrik affärsman och fabrikör och som samtidigt var brinnande socialist. William Morris (1834-1896) var en verklig mångsysslare som under sitt 62-åriga liv hann ägna sig åt så olika saker som konst, arkitektur, bevarande av gamla byggnader, liksom design och konsthantverk. Han var författare av romaner och poesi, han startade bokförlag och designade typsnitt. Han intresserade sig för isländska sagor som han översatte till engelska. Han var socialist men också en framgångsrik entreprenör och affärsman.  Alla William Morris olika engagemang bottnade i en önskan att skapa en bättre och vackrare värld för människor. Utställningen är ett samarbete med William Morris gallery, William Morris Society och Style Library i London och producerad av Millesgården.

 

Förbifart Stockholm

Onsdagen den 7 november fick medlemmar ur föreningen en information på Trafikverkets huvudkontor i Sundbyberg om det pågående projektet ”Förbifart Stockholm”. Vi fick en utförlig redovisning av detta jätteprojekt. Vad många inte känner till är att redan ungefär en tredjedel av tunnelsystemet under mark och även under Mälaren är utsprängt.  Projektet är så stort att det delats in i flera huvudentreprenader. En stor del av arbetet utförs av utländska entreprenörer från olika delar av Europa. Orsaken är att vi i Sverige inte längre har tillräcklig kompetens kring bergbyggande.  Givetvis medför den blandade skaran till extra bekymmer inom olika delar såsom arbetarskydd, olika arbetskulturer med mera. Hittills har dock arbetet kunnat drivas utan allvarliga olyckor. Av de utsprängda bergmassorna kommer en mindre del att återanvändas i projektet medan huvuddelen läggs i tillfällig deponi för att senare användas i andra projekt. Transportarbetet är stort och en del transporteras på pråm i Mälaren för vidaretransport med lastbil.

Ett sådant projekt innehåller inte enbart rena tunnel och brobygganden. Efter hand vidtar ”inredningen och möblerandet”.  Vi fick veta mycket om säkerhetssystem, utrymningsvägar, elförsörjning och ventilation som efterhand installeras.

Byggtiden är beräknad till tio år och enligt plan beräknas trafiken kunna släppas på 2026.

Efter att vi fått möjlighet att ställa kompletterande frågor fanns möjlighet att besöka utställningen kring projektet. För den som inte haft möjlighet att delta i gruppresentationen finns möjlighet att senare enskilt besöka utställningen.

Dagen avslutades med att vi samlades till eftermiddagsfika på ett café i Sundbyberg.

Rettigska huset

Villagatan 3

Museivåningen

 

Vi besökte Vitterhetskapsakademien och deras museivåning på Villagatan en solig oktoberdag. En mycket kunnig och trevlig guide tog oss med på en rundvandring i en dryg timme. Alla vi 17 stycken som var med var mycket nöjda med vårt besök.

Den mångsidige och kulturintresserade fil.dr Herbert Rettig ärvde huset på Villagatan 3 efter sin far, Hjalmar Rettig, och i ett gåvobrev 1954 testamenterade han, tillsammans med sin hustru Ing-Marie, fastigheten på Villagatan och slottet Skånelaholm, samt en stor post aktier till Vitterhetsakademien. Herbert Rettig avled 1963. Den stora donationen blev den Rettigska kulturstiftelsen som nu förvaltas av Vitterhetsakademien. 
På 1870-talet fanns ett stort obebyggt område norr om Humlegården. Det privata bolaget AB Stockholms Byggnadsförening ägde marken, men man ville inte bygga hyreshus utan skapa något helt nytt. Bolagets vision var att bygga låga enfamiljsvillor med trädgårdar omkring husen och skapa ”en oas i stenöknen”.
Den Rettigska fastigheten tillhör Villastadens första generation av bebyggelse. Fasaden mot Villagatan är i två våningar. Men huset har aldrig varit en villa – även om det i dagligt tal kallas den Rettigska villan – utan byggdes som Villastadens första hyreshus. Det palatsliknande bostadshuset ritades i en klassicerande stil och uppfördes 1878–1879 av arkitektbröderna Axel och Hjalmar Kumlien, vilka spelade en aktiv roll när området norr om Humlegården planlades och bebyggdes.
Gatunamnet är ett minne av att den nya stadsdelen ursprungligen kallades Villastaden. Villagatan 3 är den tidigaste avvikelsen från grundtanken genom att vara det första flerfamiljshuset. När det stod färdigt inköptes det av Anna Retzius, dotter till Lars Johan Hierta. År 1899 köptes fastigheten av Hjalmar Rettig.
Sedan 1973 har det Rettigska huset varit Kungl. Vitterhets Historie- och Antikvitets Akademiens hemvist och adress. Den 4 september kunde akademien hålla sitt första plenarsammanträde i eget hus.

Familjen Rettigs våning skall enligt donationen bevaras i oförändrat skick och hållas tillgänglig för besökare. Våningen är möblerad i sekelskiftesstil.

 

Utflykt till Tyresta nationalpark
Tyresta by är den enda bevarade medeltidsbyn i  Stockholmstrakten

 

 

Turen till Tyresta by gick med pendel och buss samt bil. Gruppen samlades i  Naturrum där guiden berättade om Sveriges nationalparker i allmänhet och Tyresta i synnerhet. Efter många års ideellt arbete och lobbande så inrättades 1993 Tyresta nationalpark och motiveringen löd: ”…i syfte att bevara ett representativt sprickdalslandskap med värdefull natur, särskilt de omfattande urskogarna”. VET-gänget visade att geografi- och biologikunskaperna från skolan fortfarande sitter kvar och svarade rätt på guidens alla naturfrågor. För de som ville tog guiden sedan med oss upp på Urskogsstigen. Dock kände några i gruppen sig redan kaffesugna och smög iväg till det upprustade caféet i Tyresta by. Vi andra vandrade på den nya handikappanpassade stigen in i nationalparken. Guiden berättade om den stora branden 1999 som härjade i ca 20% av parken och om den unika urskog som finns så nära storstaden. Området kring Tyresta by är mycket gammal kulturmark och har haft en bofast befolkning åtminstone sedan 1300-talet. Varje år besöks Tyresta av ca 900 000 besökare.

Efter promenaden i det sköna men lite molniga höstvädret tackade vi guiden för en intressant och trevlig tur och vi förflyttade oss snabbt till caféet där varm god soppa, matiga smörgåsar och sedvanliga konditorivaror väntade på att bli inmundigade.

Stockholms modelljärnvägsklubb

SMJ är en ideell, allmännyttig förening som har till syfte att verka för modelljärnvägshobbyn och dess utveckling samt att verka för en social och skapande gemenskap mellan individer med detta intresse.

Föreningen driver en modelljärnvägsanläggning benämnd Saxnora-Mohällarna Järnväg. En tänkt järnväg i Bergslagen, i mitten av 1950-talet, är förebilden. Modellen ska ge en tidstypisk helhetsbild av såväl järnvägen som den omgivande topografin, liksom den arkitektoniska, kulturgeografiska och närings-ekonomiska miljön. Skala 1:87. Spårvidd H0.

Vi fick en mycket trevlig genomgång av modellens historia. Hur föreningen arbetar och framför allt komma in och titta på när medlemmarna körde tågen. Fantastiskt! En härlig eftermiddag som avslutades med fika och mer prat om både modelljärnväg och nutidens järnväg.

Vandring till Vinterviken och dess omgivningar

  

Tisdagen den 11 september klockan 13.00

Med start utanför Axelsbergs tunnelbanestation tisdag 11 september kl. 13.00 guidade oss Anders Djerf från 1960-talets Axelsberg till 1780-talets Hägerstens gård. Här bodde en gång C M Bellmans äldsta syster med familj. Vi fortsatte genom det som en gång var Olson & Rosenlunds omfattande område med såg, brädgård och tegelbruk – tills leran tog slut – Disponentvillan från 1925 står ensam kvar intill det nya. Vi gick också igenom Hägerstenshamnens ganska nya bostadskvarter intill vattnet med mycket konst och ett stort ankare. Sedan fortsatte vi längs med den nyrenoverade strandpromenaden till Vinterviken, där Alfred Nobel lät etablera världens första Nitroglycerinfabrik på 1860-talet. Ett väl dolt minnesmärke minner om de många arbetare som vid flera svåra olyckor fick sätta livet till på denna riskfyllda arbetsplats. Idag är finns Vintervikens skulptörateljéer i kvarvarande gamla byggnader. Den stora tegelbyggnaden, Svavelsyrefabriken, och som omfattande renoverades inrymde Skulpturens Hus 1998-2008. Idag konferenser och restaurang. Vandringen avslutades  vid Vintervikens Trädgårdscafé.

Utflykt till Eskilstuna i torsdagen den 30 augusti

Torsdagen den 30 augusti gjord vi ett besök hos Energimyndigheten. Vi fick höra hur de har jobbat med solceller när det gäller den nya fastigheten där myndigheten nu är lokaliserad. Vi fick också en guidad tur i de nya moderna lokalerna. Lunchen åts på restaurang P2 beläget i Munktellmuseet. Det fanns även tid för att vandra runt i det gamla industrikvarteret.

Utflykten genomfördes genom samåkning i privatbilar.

 

 

Extra medlemsmöte

På årsmötet den 13 mars röstade medlemmarna för förslaget att Club Trekanten byter namn till Föreningen VET. Förkortningen VET är begynnelsebokstäverna på de myndigheter som föreningen får ekonomiskt bidrag ifrån – Vinnova, Energimyndigheten och Tillväxtverket. I förkortningen kan man också tänka in VET som vetenskap och veteraner. För att kunna ändra i föreningens stadgar så krävdes ett  ytterligare  medlemsmöte med omröstning. Mötet kommer att genomfördes deb 23 april i Vinnovas lokaler. Förslaget om nytt namn, samt ändringar av stadgarna gick igenom genom närvarande medlemmar sa ja till förslagen. Mötet inleddes med att Lars-Gunnar Larsson berättade om Vinnovas program rörande Utmaningsdrivande innovation.

Mötet avslutades med en stunds samvaro med enkel förtäring och dryck.

Föreningens årsmöte den 13 mars

Mötet samlade ett trettiotal medlemmar.Träffen inleddes med enhetschef Peter Eriksson från avdelningen Verksamhetsutveckling berättade om Vinnovas verksamhet. Efter det så berättade Peter om den unika  projektdatabas som Vinnova tagit fram. 

Efter mötet hade medlemmarna möjlighet att umgås och blev bjudna på enklare förtäring och goda drycker.               

Visning av Bååtska palatset på Blasieholmen

Vi fick möjligheten att komma in i ett privatpalats som har fått sitt namn efter riksskattmästare Seved Bååt vilken lät bygga huset med början år 1662. Hela den ursprungliga delen med två flyglar mot Blasieholmsgatan 6 finns kvar. Svenska Frimurarorden köpte palatset 1874 och efter om- och tillbyggnad för ordens ändamål invigdes det som Ordens Stamhus i januari 1877 av konung Oscar II. Vår visning tog nästan två timmar för vi var så vetgiriga och frågvisa. Vår guide gick igenom palatsets historia, en hel del om arkitekturen, stilepoker och hur palatset har använts i olika perioder. Vi fick komma in i unika interiörer som allmänheten i vanliga fall inte har fritt tillträde till.  Vi fick  även en sammanfattande introduktion om frimureriets historia och verksamhet i Sverige. Besöket var mycket uppskattat och drog till sig mångas intresse. Vi var två grupper som besökte palatset den 9 och 22 februari.

Föredrag om NUTEKs historia.
Nuteks historia 1991-2009. En studie om en del av näringspolitiken och dess organisation

Föredraget lockade en rekordpublik – vi var över 40 personer som lyssnade till Sune Halvarssons presentation om sin studie om Nutek, näringspolitiken och dess organisation. Roligt var att så många ville dela med sig av sina synpunkter och ställa frågor till Sune efter hans föredrag.

Sune Halvarsson 2010-05-10. Nuteks historia en delstudie om näringspolitiken och dess organisation.

2017

Soppteater – Lite längtan helt enkelt.

Lite längtan, helt enkelt
Premiär 7 december 2016 
Klara Soppteater
MEDVERKANDE PÅ SCENEN
Medverkande
Meg Westergren
-“-
Björn Gustafson
PRODUKTION
Av
Karin Thunberg

Regi
Hugo Hansén

Scenografi och ljus
Lars Östbergh

Kostym
Gudrun Rösnes

Mask
Kjerstin Elg

Rekvisita
Anja Liedtke

Meg Westergren och Björn Gustafsson drabbade samman på muntraste allvar i en pjäs om att våga, innan det är för sent. Han tänker att han nog haft det lite för lätt med kvinnor. Hon ser sig som en änka i djup sorg. Nu har de hamnat bredvid varandra och väntar på – ja, på vaddå? Så börjar de tala, mest med sig själva. Om åren som gått, om sorger och längtan och allt de gömt i sina hjärtan.

Det kommer en dag när vi inte är rädda längre. När vi vågar städa ur våra liv, damma av drömmarna. Börja steppa – eller kyssa en främling. Vad har vi att förlora?

Årsmöte 2017

Ett troget gäng samlades i Tillväxtverkets lokaler för att genomföra föreningens årsmöte 2017. Vi fick också en beskrivning av Tillväxtverkets uppdrag och projekt av verkets GD. Förutom detta fick vi  en genomgång av Tillväxtverkets nya aktivitetsbaserade kontor. Vi avslutade med goda wraps och goda drycker i en trevlig gemenskap.

                      

Besök i akvarellisten Gunnel Moheims ateljé

 

Vi var ett gäng kvinnor som hade valt att besöka Gunnel Moheim i hennes ateljé på Fjällgatan. Vi fick en orientering om hennes sätt att måla och akvarellfärgernas olika sätt att reagera.

    

Målaryrkets museum

På söder hittar du ett naggande litet trevligt och intressant museum som ligger på Brännkyrkagatan i Stockholm. Målaryrkets museum är ett hantverks-, konst– och kulturmuseum som öppnades 1970 i en byggnad från 1700-talet. Museet startades av Målaremästarnas Riksförening numera Måleriföretagen i Sverige och Målareförbundet, vilka står för merparten av kostnaderna. Här fick vi under vår guidade tur se exempel på de mest fantastiska målerier. Exempel på hur målat trä, metall och marmor ser ut samt smyckade möbler och vackra tapeter.

                   

Tekniska museet med fokus på Gruvan

Gruvan, en av museets första utställningar, har genom alla tider varit en av de mest populära attraktionerna. Nu fick vi besöka Gruvan och ta del av nya spännande upplevelser i de gamla gruvgångarna och uppleva en helt ny modern del med borrsimulator och andra spännande stationer.

      

 

Cedergrenska tornet

Cedergrenska Tornet är en upplevelse. Med  sin brokiga och inte helt okomplicerade historia har Cedergrenska Tornet fascinerat Stocksundsborna i över 100 år. Det är ett byggnadsverk på 30 meter, fyllt med snickarglädje och spännande atmosfär. Riddarsalen är den största salongen.

Utsikten från takterrassen ger en storslagen vy över Stockholm.  Den vackra parken som omringar Cedergrenska tornet välkomnar till promenader.

Walk and Talk med Uffe Berggren på Liljeholmen

Konceptet var att  Uffe Berggren förberedde lite historiska och kulturella inslag att berätta om längs vägen. Deltagarna var välkomna att uttrycka egna kunskaper eller reflektioner. Vi lärde av varandra. Förebilden är den peripatetiska skolan, som enligt legenden grundades av Aristoteles. Han promenerade medan han föreläste.   Lövholmen kallas det sista industriområdet i ”innerstaden”. Det ligger nära myndigheternas forna placering (SIND, STEV, STU och NUTEK). Hösten 2017 tas beslut om att bygga bostäder i stil med Hammarby Sjöstad. Passa på att se det nerslitna, men historiskt intressanta, området innan grävskoporna tar det.

              

 

Carl Eldhs museum

Skulptören Carl Eldh (1873-1954) var en av Sveriges mest anlitade konstnärer under 1900-talets första hälft. I mer än tre decennier levde och arbetade han i den ateljé som idag är museum. Den ovanliga träbyggnaden ritades 1919 av Ragnar Östberg, arkitekten bakom Stadshuset i Stockholm, och rymmer flera hundra verk från Eldhs långa, verksamma liv. I museet finns statyetter från skulptörens studieår i Paris, porträttbyster och skisser. Dessutom pågick det  en kritikerrosad utställning med skulptören Maria Miesenberger.

           

Information om projektet Nya Slussen

Vi gjorde ett studiebesök hos projekt Nya Slussen och fick höra om bygget och projektets utveckling. Det hela ska stå klart 2025.

     

 

Soppkonsert på Musikaliska Akademien

Crossing boarders var rubriken för konserten vi fick höra. Det var en gränsöverskridande konsert med Blåsarsymfonikernas saxofonkvartett med musik av bl.a. Ennio Morricone, Charlotte Bray och Hugo Alfvén. Kvartetten visade på ett virtuost och lekfullt sätt hur klassisk musik kan blandas och befruktas med olika stilar och genrer i bl.a. Hugo Alfvéns kända verk Vallflickans dans.

     

Bowling

En gång om året ordnar föreningen en bowlingträff. Denna gång i Birkahallen i Stockholm. Det var glädje och till slut trötthet efter att ha rullat de tunga kloten. Efteråt var det några som gick och fikade på Rörstrands slott. En trevlig eftermiddag!

       

Rymdåldern – hur den började för 60 år sedan.

Sven Grahn—hedersdoktor och pionjär inom svensk rymdverksamhet berättar om hur allt startade med den första satelliten Sputnik som Sovjetunionen sköt upp 1957. Under en timme levererade Sven fakta och anekdoter, ett mycket trevligt föredrag. Efteråt hade vi möjlighet att sitta ner och få fika med dopp.

     

Årets jullunch
Årets jullunch startade med en liten glöggsamling som efterföljdes av ett härligt julbord. Vi höll i år igen till i Lärarnas Hus på Stora Essingen.

Lunchen samlade över 40 stycken Club Trekant:are som hade mycket trevligt tillsammans.

               

 

2016

Besök på utställningen Sidenvägen i Bergrummet på Skeppsholmen.

I Bergrummet på Skeppsholmen kunde du göra en resa till den kinesiska miljonstaden Luoyang under Tangdynastin.

Luoyang var en central handelsplats vid Sidenvägen, och under Tangdynastin (618-907) var det en av världens största och mest mångkulturella städer.

Samtidigt som den lilla staden Birka grundades i vikingarnas Sverige och nordborna drog ut på handels- och plundringståg, upplevde Kina en tid av ekonomisk stabilitet och kulturell utveckling. Tangdynastin var en period i Kinas historia då poesi, vetenskap och handel blomstrade. Epoken kännetecknades också av hovintriger, uppror och krig och det var under denna tid som Kinas enda kvinnliga kejsare, Wu Zetian, kom till makten.

I Staden vid Sidenvägen i Bergrummet kunde du resa mer än tusen år tillbaka i tiden till Tangdynastins kulturella huvudstad Luoyang. Via Sidenvägen trädde du in genom stadsporten för att utforska staden och möta människorna som levde och arbetade där.

I utställningen fanns spektakulära föremål som direkt härstammar från omtalade historiska personer, som Wu Zetian och den berömde poeten Bai Juyi. Långt före Marco Polos färder kom resenärer från när och fjärran till Kina – ett land där utländska impulser och idéer välkomnades, där kvinnor hade större möjlighet att röra sig fritt, utbilda sig och till och med ta makten.

En dramatiserad berättelse gjorde också Staden vid Sidenvägen till ett spännande äventyr för barnfamiljer. En tjuv hade stulit den kvinnliga kejsaren Wus gyllene skål och för att lösa mysteriet måste besökaren bege sig på ett äventyr genom staden och Bergrummets tunnlar.

Årsmöte.

Visning av arbetet med Citybanan.

Redan 2006 började man förbereda järnvägsanläggningen i de områden där de befintliga spåren skulle ansluta till Citybanan, det vill säga i Tomteboda och på station Stockholms södra. Även i Årsta/Älvsjö påbörjades arbeten eftersom Citybanans nya järnvägsbro, som fungerar som en gigantisk växel, byggdes här.

2014 började man bygga järnvägen i tunneln. Men en järnväg består inte bara av räls och växlar – det krävs också elektrisk utrustning i form av bland annat ställverk, transformatorer, frånskiljare och kontaktledningar samt signalsäkerhetssystem som byggs upp av signalställverk, signaler, baliser med mera. Dessutom har man gjort en kanalisation för alla el-, signal- och telekablar som dragits.

All kraftförsörjning till järnvägen finns samlad i totalt 46 teknikbyggnader. De är placerade i den service- och räddningstunnel som löper parallellt med pendeltågstunneln.

Anläggningen man arbetade med i är en av Sveriges mest trafikerade. Här rullar massor av tåg varje dygn och alla arbeten måste göras med så liten påverkan på trafiken som möjligt. En annan faktor som komplicerar arbetet var att man arbetade mycket nära spår med strömförande ledningar på 15 kV. Av säkerhetsskäl måste  därför trafiken stängas av när man till exempel flyttade växlar eller gjorde kontaktledningsarbeten. Då arbetades det dygnet runt för att hinna med så mycket som möjligt. Dessutom jobbade man på nätter och helger när trafiken inte är lika tät.

Visning och vårlunch på Artipelag.

Vi såg en härlig utställning av Andy Warhol och avslutade med en god lunch i den vackra byggnaden – Aripelag.

         

Besök på Flygspaningsmuséet, Nyköping/Skavsta.

Här var det mycket att se på en liten yta. Blev guidade runt och fick en god lunch.

       

Besök på museet HAMN i Fisksätra.

En vacker augustidag besöktes Sveriges första slagfältsmuseum Hamnen.  Ett modernt och mycket tilltalande museum som är uppbyggt kring sju års utgrävningar kring Baggensstäket där man funnit föremål från järnålder till modern tid. Mycket handlar om Rysshärjningarna 1719 och slaget vid Stäket/Knapenshål 13/8 1719 när Södermanlands karoliner stoppade ryssarna från att inta Stockholm. Extra krydda åt historien är att man från museet ser ”slagfältet” tvärsöver vattnet. Museet Hamnen är värt att besöka många gånger.

 

 

Besök och guidad tur runt i SVT:s lokaler.

Vi fick en härlig guidad tur runt i olika studios. Skavlands studio, Gomorronstudion, Bolibompa och nyhetsstudion. Mycket att se och roligt att komma bakom kulisserna.

Centrum för Näringslivshistoria besöktes.

Centrum för Näringslivshistoria bevarar och berättar näringslivets historia. Det är en ideell förening med företag som medlemmar. Föreningen tar hand om företagsarkiv och hjälper dem att använda sin historia som hävstång för framtida utveckling. VI fick en visning och en redovisning på temat “Innovationer”.

Par Bricole informerade om deras arbete kring Bellman.

I hjärtat av Södermalm, vid Götgatsbacken med adress Urvädersgränd 3 ligger Bellmanhuset. Här bodde Carl Michael Bellman under åren 1770 – 1774, och här skrev han merparten av Fredmans Epistlar. Huset ägs i dag av Ordenssällskapet Par Bricole. Vi blev guidade runt i huset och fick lyssna till musik.

Träff med Energimyndighetens GD Erik Brandsma.

Information om aktuella projekt.

 

Bowling.

Jullunch på Lärarnas hus.

Glädjande nog var det ett ganska stort gäng som var med på 2016 års jullunch. God mat i ljusa lokaler med fin utsikt över vattnet. Som vanligt började vi med en mugg värmande glögg och pepparkakor.