Guidad tur i Atlas Copcos provgruva, 24 januari kl 14.00

Atlas Copcos provgruva är en testanläggning för Epirocs bergborr- och gruvmaskiner belägen under Sickla Köpkvarter i Sickla, Nacka kommun. Sickla industriväg 19.

År 2018 blev Atlas Copcos affärsområde Gruv- och bergbrytningsteknik företaget Epirocs, som sedan dess äger anläggningen.

Gruvan anlades 1938 i urberget under Atlas Copcos fabriksområde 20 meter under jord. Här skulle inte brytas malm utan här testade och demonstrerade företaget sina bergborrar och gruvmaskiner under realistiska förhållanden. Gruvan under Sickla växte så småningom till att omfatta tre kilometer tunnlar i två plan: 20 respektive 40 meter under jord. Berget i gruvan består av så kallad ”Stockholmsgranit” är 30 procent hårdare än vanlig granit och mycket homogent vilket gör det optimalt för tester av borrutrustning.

Den övre delen av anläggningen, 20 meter under marken, slutade användas till provning på 1990-talet men används idag för kundbesök, kurser och konferenser. På 40-metersnivån pågår fortfarande verksamhet med provning av Epirocs produkter.

Atlas Copco sprängning

Kostnad för medlemmar är 100 kr och för medföljande är 150 kr. Anmäl dig till foreningenvet@gmail.com senast den 21 januari.

Betala gärna till vårt bankgiro senast den 21 januari. När du anmäler dig så ange namn och aktivitet.

Hitta dit:

Det finns flera bussar från Slussen att åka med. Efter en titt på sl.se så föreslår jag buss 401 (Läge F) mot Älta. Åk till hpl Sickla allé så är det sedan bara 115 meter att gå. Resan tar cirka en kvart.


Publicerat

i

av

Etiketter: